A zuhany egyik legfontosabb része

A zuhany egyik legfontosabb része
5 (100%) 1 szavazat

Mi a zuhanykabin egyik legfontosabb része? Tudod mi az a zuhanyfolyóka?

rozsda-mentes-zuhany-folyoka
rozsdamentes zuhanyfolyóka

Sokan nem tudják. A zuhanylefolyót, padlóösszefolyót nevezzük zuhanyfolyókának abban az esetben, ha egyedi méretű, vagy akadálymentesített, épített zuhanyról van szó. Amikor a zuhanytálca helyett kerámiapadlós épített aljzat van, esetleg zuhanykabin nélkül.

Zuhanyfolyóka fontossága

Az nyilván egyértelmű, hogyha nincs folyóka, akkor a zuhanyfejből kiömlő víznek nincs hová menni. Tehát zuhanyfolyókára szükség van.
A kiválasztás szempontjai: méret, kiegészítő részek megléte, a rács mintázata.
Méret kiválasztásánál fontos tudni, hogy mekkora lesz a zuhanykabin. Valamint azt is, hogy milyen mértékű az egyszerű lezúduló víz mennyisége, mert a mérettől függ a vízelnyelési mennyiség.
A zuhanyfolyókának elég hosszúnak és szélesnek kell lennie ahhoz, hogy az összes egyszerre lefolyó vizet elnyelhesse, ami például egy hidromasszázs kabin esetében komoly kihívás lehet egy keskeny zuhanyfolyókának.

Zuhanyfolyóka részei

 • Zuhanyfolyóka rács
  Ezt látjuk a felszínről nézve. A zuhany folyóka be van építve a burkolatba, illetve az alá. Sokan csak ennek a mintája alapján vásárolnak, pedig ennél sokkal fontosabb a folyóka mérete. Azért fontos a mérete, mert ez fogja meghatározni, hogy mennyi vizet képes elnyelni.
  Fontos, hogy a mást jelent a beépítési méret, és mást a rácshossz. A rácshossz lesz a vízelnyelő képesség tekintetében a fontos. A zuhany építésnél pedig a beépítési hossz.
  Hosszúság tekintetében a 30-45 cm-től egészen a 115 cm hosszúságú zuhanyfolyókákig vannak megoldások.
  A zuhanykabin-szaniter.hu fürdőszoba webáruházban zuhanyfolyókák széles választékát találja
 • Zuhanyfolyóka szifon
  Ebben folyik el a víz a burkolat alatt a szennyvízcsatornáig, mármint a lakásban, házban lévő csatornarészig. Ez lehet forgatható, akár 360 fokban is.
 • Hajfogó és bűzzár

A folyóka része lehet még hajfogó – ami nem engedi tovább a belehullott hajszálakat, amik az elsődleges okai a gyakori dugulásnak.

A folyókához tartozik még a bűzzár, szagelzáró, ami arra szolgál, hogy ne csak a víz ne folyjon vissza, hanem a szennyvíz szaga se jusson vissza a zuhanyozóba. Ez lehet szimpla, vagy dupla, terméktől függően.

Zuhanyfolyóka tisztántartása

Könnyen tisztán tartható. A rácsot a zuhany padlóburkolattal együtt takaríthatjuk.
A rács alatti részekhez (hajfogó) pedig a rácsot lepattintva férünk hozzá. Illetve több zuhanyfolyókánál a hajfogóval ellátott bűzzár könnyen kivehető és így tisztítható.
A termékeknél többnyire feltüntetik a vegyianyag ellenálló képesség mértékét is, ami takarításnál fontos lehet.